Co je to kuchyňský robot

Kuchyňský robot je výkonné zařízení, které nemusí mít nutně každý doma (nahrazují ho lehčí a levnější zařízení držená v ruce), ale bez kterého se neobejde žádný gastronomický provoz, kuchyně, cukrárna nebo pekárna. V tomto článku si řekneme, jak vypadá, co umí, jaké má součásti, s čím se často plete a co ho v kuchyni může nahradit, případně do jaké míry.

Někdy v roce 1919 nebo těsně před tím napadlo jednoho šikovného inženýra v Americe, že namáhavá práce pekařů při každodenním hnětení kynutého těsta na chleba by se dala nahradit s pomocí elektromotoru a nějakého vhodného nástavce. Tím spatřil světlo světa první kuchyňský robot a od té doby se původní koncept už jen vylepšuje a zmenšuje, aby se stal dostupným a užitečným i jinde, než v gastronomických provozech. (zdroj: kitchenaid.com)

Jak kuchyňský robot vypadá a z čeho se skládá


Kuchyňský robot je samostatně stojící zařízení umístěné buď na zemi (velkokapacitní kuchyňské roboty v gastronomických provozech), nebo na doma na kuchyňské lince. Elektromotor pohání přes sadu převodů svislý nástroj, který míchá, šlehá nebo hněte potraviny v pracovní nádobě, umístěné pevně nebo zčásti pohyblivě přímo na těle kuchyňského robotu.

Tato koncepce odlišuje, jak si později řekneme, kuchyňské roboty od dalších kuchyňských pomocníků.

Motor kuchyňského robota bývá umístěný nejčastěji v hlavě přístroje, tedy nad pracovní nádobou. Podle velikosti přístroje je potom možné se setkat s hlavou výkyvnou (před započetím a po ukončení práce je možné hlavu vyklopit), nebo hlavou pevnou (pak probíhá přiblížení a oddálení nástroje ode dna pracovní nádoby polohováním konzolí, na kterých je nádoba upevněna).

kuchyňský robot kitchenaid 5ksm125
Na prvním obrázku vidíte kuchyňský robot s výkyvnou hlavou, jaké se většinou používají v domácnosti. Obsluha je jednodušší, ale kloub je namáhaný při práci s těžkým těstem a proto se u výkonnějších robotů tato varianta nepoužívá.


kuchyňský robot kitchenaid heavy duty

 Druhý je model od stejného výrobce s pevnou hlavou, pracovní nádoba je umístěna na konzolích a pákou se zvedá do pracovní polohy. Zdroj: shopkitchenaid.cz


Objem pracovní nádoby a třeba hmotnost kynutého těsta, kterou může kuchyňský robot zpracovat v jedné navážce, potom patří k základním parametrům přístroje.

Co je to planetární, čili oběžnicový pohyb

Jedna z nejdůležitějších věcí, které musí kuchyňský robot zvládnout, je vykrytí celého objemu pracovní nádoby pomocí svislého nástroje tak, aby po stranách nebo u dna nezůstávaly nezamíchané zbytky. Tomu se více nebo méně přizpůsobuje tvar pracovní nádoby a tvar nástrojů, ale nejdůležitějším faktorem je takzvaný oběžnicový pohyb nástroje.

Představte si třeba drátěnou šlehací metlu roztočenou v nádobě plné smetany. K zajištění dokonalého vyšlehání musí sahat téměř k samému dnu a musí se pohybovat dokola po obvodu nádoby tak, aby vyšlehala všechnu smetanu rychle a rovnoměrně. To je podstatou oběžnicového pohybu, který kuchyňský robot dělá i bez ruční pomoci.

Jaké jsou u kuchyňských robotů přídavné funkce

Kromě svislé hřídele, kam se připojí šlehací metla, hnětací hák, nebo další míchací nástroje, mívají kuchyňské roboty ještě druhou hřídel, kam je možné připojit některé z přídavných zařízení. Typicky se jedná o mlýnky, struhadla, odšťavňovače, strojky na těstoviny nebo třeba food processor. O řadě z nich si napíšeme zvláštní článek. V domácnosti pak v některých případech stačí pořízení nástavce k robotu místo samostatného spotřebiče, gastronomická zařízení zpravidla naopak používají všechny spotřebiče samostatně.
doplňky kitchenaid
Doplňkové nástavce a přístroje ke kuchyňským robotům dávají prakticky všichni výrobci. Liší se hlavně tím, kolik jich dostanete v ceně a kolik za příplatek, když pominu, že u těch nejlevnějších často nedostanete za peníze odpovídající hodnotu. Zdroj: ekitchenaid.cz

Co kuchyňského robota zvládne zastoupit a jak dobře

Ve funkci přípravy kynutých nebo litých těst, krémů, šlehačky, ale třeba i majonéz kuchyňský robot zpravidla naprosto vede v efektivním využití síly a v objemu zpracovaného materiálu. Pokud ale pečete pro standardně velkou rodinu a jenom jednou za čas, můžete si vystačit u šlehání a hnětení s ručním šlehačem nebo tyčovým mixérem, pokud mají správné nástavce. O obou si ještě něco řekneme v samostatných článcích.

Žádné komentáře:

Okomentovat