Co je to food processor

Pojem food processor se v našich podmínkách objevuje o hodně později, než první zástupci těchto přístrojů. Opět se jedná o spotřebič, bez kterého se běžná domácnost třeba i obejde, ale samozřejmě nahrazuje některé poměrně otravné ruční práce, takže je to otázka názoru. V tomto článku si opět řekneme jak vypadá, jaké má součásti, co dokáže nahrazovat a co naopak nahrazuje food processor.


V rodině kuchyňských spotřebičů se food processor objevuje poměrně pozdě, někdy kolem roku 1970 jako skloubení do té doby běžně používaných přístrojů o jedné funkci. Autorem myšlenky je Pierre Verdon a po něm se jako obvykle konceptu chytili ostatní výrobci na trhu. Zdroj: Britannica.com

Jak food processor vypadá a z čeho se skládá


Většina food processorů dnes funguje na elektrický pohon, i když se setkáme i s variantami na kliku. V jejich fungování a principu se tím ale nic nemění.


Typický food processor má válcovou nebo lehce kónickou pracovní nádobu, jejíž středem je tažena poháněná hřídel. U stropu pracovní nádoby potom rotuje pracovní nůž a nádobka se tak plní nastrouhaným materiálem. Zdroj: Homeware.cz


Veškerou práci obstarává nástroj nasazený na svislé hřídeli, která je umístěna ve středu válcové pracovní nádoby. Může se jednat o rotující nože, krájecí a strouhací disky, jako rozšiřující vybavení se potom prodávají šlehací a míchací lopatky. Nástroje určené na dělení potravin se nacházejí u horního okraje nádoby, takže se pak nádobka plní nakrájenými / nastrouhanými kousky.

V porovnání se stolním mixérem, o kterém si napíšeme zvláštní článek, zvládne food processor pracovat se suchou nebo polosuchou směsí potravin, tedy bez přidání jakéhokoliv množství vody nebo třeba oleje. Pracovní nádoba food processoru je proto nižší a širší a pracovním nástrojem není jeden hvězdicovitý nůž, ale spíš kovové disky s krájecími nebo strouhacími výřezy.

K čemu je food processor dobrý?


To hlavní, v čem přístroj exceluje, je opakované krájení potravin na přesné kousky, případně strouhání bez námahy. Velmi rychle si poradí s plátky jakékoliv zeleniny, kterou využijete do salátu, nebo na zdobení talíře, hračkou je pak třeba strouhání brambor na bramboráky. Zelenina (nebo ovoce, jak je libo) se vkládá otvorem umístěným nad pracovní nádobou a nad roztočeným krájecím diskem nebo nožem.


Typické příslušenství k food processoru. Vidíte množství krájecích kovových disků, míchací nástroje, šlehač a třeba i citrusovač. Zdroj: Homeware.cz


Jaké spotřebiče dokáže food processor zastoupit


Na svislé hřídelce může být kromě strouhacích nebo krájecích disků nasunutá také šlehací nebo míchací lopatka, případně hnětací nástavec. Tím food processory zasahují do pole působnosti kuchyňských robotů, o kterých najdete na tomto blogu samostatný článek. Pomoc můžete ale v tomto očekávat jen u malých množství, která food processor zvládne. Na velké, několik kilogramů těžké navážky, je tu kuchyňský robot.

Jaké spotřebiče food processor zastupují

Food processor jako přídavné zařízení může fungovat připojený na kuchyňský robot. Je potom poháněn motorem v robotu přes hřídel, na kterou se připojuje. Efektivita takového funkčního nástavce je pak daná velikostí pracovní nádoby a výběrem pracovních nástrojů. V gastronomickém zařízení najdete food processor vždy jako samostatný spotřebič, pro domácí použití může být výhoda mít ho jako příslušenství, pokud už vlastníte kuchyňský robot.

Žádné komentáře:

Okomentovat