Co je to tyčový mixér

Kdo jednou vyzkoušel tyčový mixér, někdy nazývaný též jako ponorný nebo ruční, už si bude jen těžko zvykat na kuchyni bez něj. V čem je tak zvláštní, s čím se nejčastěji plete, co umí skvěle a co nouzově, to se dozvíte v následujícím článku. Řekneme si taky, čím se liší tyčové mixéry používané doma od těch, co jsou určeny kuchařským profesionálům.


Vynález tyčového mixéru spadá do roku 1950, kdy švýcar Roger Perrinjaquet začal přemýšlet o mixéru, který by se dal použít v hrnci přímo na plotně, místo toho, aby se s vařenými pokrmy muselo nějak manipulovat. Patentovat si nechal název Bamix a pod stejným názvem se také nejstarší značka tyčových mixérů vyrábí ve Švýcarsku dodnes. Zdroj: Dokuchynky.cz

Jak tyčový mixér vypadá a z čeho se skládá


Motor tyčového mixéru je minimalizovaný na rozměr, který udrží v dlani i drobná žena. Hřídel pohánějící pracovní nástavec (nejčastěji nějaký ostrý nůž ve tvaru hvězdice) je skrytá v dlouhé tyči, takže pracovní nástroj můžeme libovolně ponořit do mixovaných potravin bez opaření ruky. Proto se také tyčovým mixérům říká ponorné.

Vzorový příklad toho, jak vypadá tyčový mixér, a jaké může mít funkční nástavce pro práci v domácí kuchyni. Tělo mixéru se drží v dlani a ovládá palcem, směrem dolů míří tyč mixéru a dole rotuje v krycím košíčku některý z připojených nástavců. Zpravidla lze připojit i misku na způsob sekáčku, s ostrým nožem umístěným uvnitř. Zdroj: Homeware.cz


V závislosti na značce, ceně a kvalitě najdeme tyčové mixéry vyrobené z větší části z nerezové oceli, nebo takové, které mají tělo z větší části z plastu. Lišit se budou délkou tyče mixéru (čím delší, tím hlubší můžeme použít hrnec), nástavci a třeba i regulací otáček.

K čemu je tyčový mixér dobrý?


Ponorný mixér jako jediný dokáže efektivně pracovat v nepůvodních nádobách. Co tím mám na mysli? Třeba hrnec na plotně, který je stále na zdroji tepla. Ať už se jedná o husté polévky, nebo omáčky, neexistuje efektivnější způsob, jak docílit jejich rozmixování a homogenizace bez snížení teploty při přelévání do jiných typů mixérů. Tyčový mixér lze držet a ovládat v jedné ruce, takže druhou můžeme třeba držet poklici, nebo třeba setřít měkkou stěrkou okraje nádoby.

K tyčovým mixérům existuje poměrně široká paleta doplňků, které je staví na místo ostatních kuchyňských spotřebičů. Zde je potřeba si říci, že profesionálové zpravidla používají tyčový mixér jen s jedním ostrým nožem a na jednu věc - mixování polévek a omáček přímo na plotně. S nástavci, jako je drátěná šlehací metla na bílky, šlehací disk nebo třeba miska sekáčku zvládnete obstojně funkci ručního šlehače, případně samostatně fungujícího sekáčku. O obou z nich si ještě něco napíšeme.



Jaká zařízení tyčový mixér zvládnou nahradit?


Jediný rozumný spotřebič, který tyčový mixér plně nahradí, je ruční šlehač. Výměnou drátěných metliček za tyč mixéru dostaneme plnohodnotnou náhradu, snad jen o něco méně skladnou do jedné ruky.


Žádné komentáře:

Okomentovat