Jaké jsou výhody litinového nádobí?

Litinové nádobí je těžké, často je na povrchu hrubé a nevzhledné, je často dražší a přesto všechno velmi oblíbené. Čím to je? Pojďme se podívat na to, v čem je klasická litina lepší, k čemu se nejlépe hodí a případně pro koho naopak určená není.


Jako litina se označuje ocel s vysokým obsahem uhlíku, která se typicky odlévá do forem - není možné ji kovat ani válcovat. Těžké bytelné nádobí z litiny používaly už naše babičky a kdo měl štěstí, dodnes mu to babiččino bez problémů slouží.

Klasická litinová pánvička, jakou měla možná i vaše babička a která určitě do dneška slouží, pokud se někde neztratila. Odlitek z čisté oceli přetrvá navěky. Zdroj: Homeware.cz

Litina perfektně akumuluje a vyzařuje teplo

Největší výhodou litiny a také důvodem, proč se z ní vyrábějí celá kamna, je způsob, jakým akumuluje a vyzařuje teplo. Proč to tak je, je trochu komplikovanější fyzika, a veličina, o které se bavíme, se nazývá emisivita. O tom třeba jindy. Litina ohřátá na určitou teplotu prostě vyzařuje teplo lépe, než jiné materiály používané v kuchyni.

To důležité, co nás na celé věci zajímá, je to, že v troubě zajistí rovnoměrné a citlivé pečení ze všech stran, i když třeba trouba úplně rovnoměrně péct neumí. Pokud se tedy rozhodujete pro nádobí do trouby a neodradí vás větší hmotnost, v litině dostanete skvělého pomocníka s téměř neomezenou životností.

Vodivější než nerez, ale...

Občas se v nějaké reklamní brožurce dočtete o perfektní tepelné vodivosti litiny. V zásadě to není tak úplně pravda, i když to není ani lež. Proč je tepelná vodivost na plotně tak důležitá si rychle shrneme:


  • Vodivé nádobí rychleji reaguje na zesílení / ztlumení zdroje tepla
  • Rychlejší vedení tepla do stran brání nerovnoměrnému ohřátí materiálu, připalování a nerovnoměrnému pečení / smažení
  • Vodivý materiál šetří energii, protože rychleji dovede teplo ze zdroje (plotna, hořák) do potravin
Litina je vodivější, než nerez. Vzhledem k tomu, že nerezové nádobí mají doma pro jeho praktičnost všichni, určitě stojí za zmínku, že vaření v litině je tím vlastně levnější na spotřebu energie. Nádobí z hliníkových slitin a měděné jsou ale ještě vodivější, takže vyzdvihovat litinu jako super vodivý materiál je tak trochu reklamní trik. Vy teď ale víte, jak je to doopravdy.

Bez problému na indukci

S fungováním nádobí na indukci dnes už nebývá takový problém, jako třeba před deseti lety. Přesto je dobré vědět, že litina na indukci funguje perfektně a bez problémů, bez nutnosti přidávání materiálu do dna nádobí kvůli magnetickým vlastnostem.

Čisté železo pro vaše zdraví

Pokud máte obavu se syntetických materiálů, těkavých látek a těžkých kovů, které opravdu v některých méně kvalitních typech nádobí sem tam najdete, u litiny tyto obavy mít nemusíte. Čisté železo, byť s vysokým obsahem uhlíku (prostě ocel) se nepotahuje žádným nástřikem, nátěrem ani jinou povrchovou vrstvou, ani neškodnou, ani nijak škodlivou.

Slabina litiny - hmotnost a údržba

Z litiny se vyrábějí všechny předměty, které mají být solidní, stabilní a těžké. Třeba závaží. Není tedy divu, že ani litinové nádobí není zrovna peříčko, když se vezme v potaz jeho hmotnost. Na druhé straně - pokud netrpíte z nějakého důvodu třeba omezenou hybností rukou, nepředstavuje vyšší hmotnosti litiny problém.

Povrchově neupravená litina samozřejmě hrozí rezavěním. Vlhkost jí nedělá dobře a tak je potřeba ji neustále udržovat suchou a mastnou, pokud možno dokonce nechat mastnotu na jejím povrchu vypéct. Zuhelnatělá mastnota vytváří na povrchu nádobí nepřilnavý film, takže tím nádobí jen získá.

Žádné komentáře:

Okomentovat