Jak funguje plynový gril? Je dobrý?

Grilované maso, sýry nebo zelenina jsou pochoutky, které většinou jíme v teplé části roku a tu druhou se na ně těšíme. Možností, jak si připravit grilovanou hostinu je několik a každá má svoje pozitiva. Dneska si řekneme, v čem se liší plynový gril od grilu na uhlí a můžeme zvážit, jestli se takový nákup vyplatí.


Většina z nás má grilování pořád spojené s rozfoukáváním dřevěných uhlíků, hlídáním vyskakujících plamínků, které by neměly s jídlem přijít moc do styku, a třeba taky s otlačenými koleny, očima štípajícíma od dýmu a načichlým oblečením. Grilování nad horkými uhlíky je určitě největší romantika a určitě má taky nejnižší vstupní náklady. Jídlo dostává kromě jiného charakteristickou zauzenou chuť. Ne všechny chemické látky, které nad otevřeným ohništěm jídlo nachytá, si ale přejeme dostat do žaludku.

K plynovému grilu si jen stěží pozvete celou rodinu, aby zadumaně hleděla do plápolajících plamenů. Pokud jde o obsluhu a používání plynového grilu, je to vlastně neskonalá nuda. Přijdete, otočíte kohoutem, stisknete zapalovač a pak se jen po očku díváte na teploměr. To je, dá se říct, vlastně celé. Jenže - v tom je vlastně jeho výhoda. Pokud už si na grilování nechcete rezervovat celé odpoledne a oblékat si špinavé oblečení, tu pohotovost, s jakou plynový gril zapnete a vypnete, vlastně neskutečně oceníte.


Ilustrační obrázek, co se děje uvnitř zavřeného plynového grilu. Dole hoří plyn v hořácích. Nad nimi se nachází plechové stříšky, které rozptylují teplo, chrání hořáky před kapající mastnotou a zároveň ji odpařují za vzniku aromatické páry. Nahoře je samotná mřížka grilu a nad ní ještě může být doplňková mřížka pro ohřívání potravin, nebo otočný rožeň. Fotografie: Grily Broil King, Homeware.cz

Jenže - nepostrádá pak maso svoji chuť?

Jistě, důležitá otázka - co je vlastně za chutí grilovaného masa? Budete se divit, ale není to kouř. Z grilu na dřevěné uhlí jsme sice na trochu toho kouřového aroma zvyklí, ale za grilovanou chuť může spálenina. Respektive její správné - malé - množství. Maso (ale třeba i paprika) v kontaktu s rozpálenou mřížkou grilu hnědne, karamelizuje a skoro až uhelnatí, zatímco zbytek pokrmu se peče v horkém vzduchu. Správné množství tmavých proužků dává jídlu nezaměnitelnou grilovanou chuť. Proto by se také třeba steak neměl desetkrát otáčet, ale v ideálním případě nechat mřížku z obou stran vypálit jen dvakrát šikmo přes sebe, aby se vytvořily kosočtverce.

Maso z grilu zdravější

Plynový gril hoří bez spalin a nespaluje ani odkapávající šťávu, čemuž i při nejlepší možné vůli v uhelném grilu nezabráníte. Vyvarujete se tak konzumaci nepěkných chemických látek, které vznikají hořením tuků na rozpáleném uhlí.

Zdaleka ale neplatí, že by šťáva odkapávající z masa přišla vniveč. Plynové hořáky jsou shora kryté důmyslnými plechovými mřížkami, které nejen chrání hořáky před ucpáním a rozptylují teplo na všechny strany, ale také kapky šťávy odpařují bez vzniku spáleniny. Vnitřní komora grilu je tak naplněná cirkulující aromatickou párou, která zpětně dodává masu výraznější chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat