Většina z nás má grilování pořád spojené s rozfoukáváním dřevěných uhlíků, hlídáním vyskakujících plamínků, které by neměly s jídlem přijít moc do styku, a třeba taky s otlačenými koleny, očima štípajícíma od dýmu a načichlým oblečením. Grilování nad horkými uhlíky je určitě největší romantika a určitě má taky nejnižší vstupní náklady. Jídlo dostává kromě jiného charakteristickou zauzenou chuť. Ne všechny chemické látky, které nad otevřeným ohništěm jídlo nachytá, si ale přejeme dostat do žaludku.
K plynovému grilu si jen stěží pozvete celou rodinu, aby zadumaně hleděla do plápolajících plamenů. Pokud jde o obsluhu a používání plynového grilu, je to vlastně neskonalá nuda. Přijdete, otočíte kohoutem, stisknete zapalovač a pak se jen po očku díváte na teploměr. To je, dá se říct, vlastně celé. Jenže - v tom je vlastně jeho výhoda. Pokud už si na grilování nechcete rezervovat celé odpoledne a oblékat si špinavé oblečení, tu pohotovost, s jakou plynový gril zapnete a vypnete, vlastně neskutečně oceníte.
Ilustrační obrázek, co se děje uvnitř zavřeného plynového grilu. Dole hoří plyn v hořácích. Nad nimi se nachází plechové stříšky, které rozptylují teplo, chrání hořáky před kapající mastnotou a zároveň ji odpařují za vzniku aromatické páry. Nahoře je samotná mřížka grilu a nad ní ještě může být doplňková mřížka pro ohřívání potravin, nebo otočný rožeň. Fotografie: Grily Broil King, Homeware.cz
Jenže - nepostrádá pak maso svoji chuť?
Jistě, důležitá otázka - co je vlastně za chutí grilovaného masa? Budete se divit, ale není to kouř. Z grilu na dřevěné uhlí jsme sice na trochu toho kouřového aroma zvyklí, ale za grilovanou chuť může spálenina. Respektive její správné - malé - množství. Maso (ale třeba i paprika) v kontaktu s rozpálenou mřížkou grilu hnědne, karamelizuje a skoro až uhelnatí, zatímco zbytek pokrmu se peče v horkém vzduchu. Správné množství tmavých proužků dává jídlu nezaměnitelnou grilovanou chuť. Proto by se také třeba steak neměl desetkrát otáčet, ale v ideálním případě nechat mřížku z obou stran vypálit jen dvakrát šikmo přes sebe, aby se vytvořily kosočtverce.
Maso z grilu zdravější
Plynový gril hoří bez spalin a nespaluje ani odkapávající šťávu, čemuž i při nejlepší možné vůli v uhelném grilu nezabráníte. Vyvarujete se tak konzumaci nepěkných chemických látek, které vznikají hořením tuků na rozpáleném uhlí.
Zdaleka ale neplatí, že by šťáva odkapávající z masa přišla vniveč. Plynové hořáky jsou shora kryté důmyslnými plechovými mřížkami, které nejen chrání hořáky před ucpáním a rozptylují teplo na všechny strany, ale také kapky šťávy odpařují bez vzniku spáleniny. Vnitřní komora grilu je tak naplněná cirkulující aromatickou párou, která zpětně dodává masu výraznější chuť.
Zdaleka ale neplatí, že by šťáva odkapávající z masa přišla vniveč. Plynové hořáky jsou shora kryté důmyslnými plechovými mřížkami, které nejen chrání hořáky před ucpáním a rozptylují teplo na všechny strany, ale také kapky šťávy odpařují bez vzniku spáleniny. Vnitřní komora grilu je tak naplněná cirkulující aromatickou párou, která zpětně dodává masu výraznější chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat