Co je to Fresh zóna v lednici?

V moderních lednicích najdete často záhadně označenou vychytávku, která se u různých výrobců může jmenovat Fresh Zone, Zero Zone, Fresh 0°C Box a podobně. V zásadě by měla nabízet čerstvost a teplotu nula stupňů Celsia. Co to znamená? A je to tak dobré, aby si člověk připlatil?

Nezdá se to, ale vynález ledničky je už hodně přes sto let starý. A i když se v principu funkce chladničky nemění, výrobci se stále předhánějí v tom, kdo nabídne nižší spotřebu, nižší hlučnost, nebo různá vylepšení pro pohodlnější a komfortnější použití. A do této kategorie spadají i speciální chladící boxy, které někdy v českém letáku zaznamenáte pod malebným názvem "zóna čerstvosti".



Jaká teplota je vlastně v lednici?

Pokud je vaše lednička vybavena displejem, pravděpodobně v chladící části máte nastavených 5 nebo 4 °C. v praxi to znamená, že v dolních přihrádkách na zeleninu se teplota trochu přibližuje nule a v horním regálu může vyšplhat na nějakých 7 °C. Tak je to v pořádku a proto v chladničce dáváme zeleninu a syrové maso dolů a jogurty nahoru.

Fresh zóna potom nabízí něco navíc - uzavřený prostor s vlastním chlazením a termostatem, který by měl v rozmezí pár stupňů udržovat pěknou nulu. Ale v čem je nula vlastně lepší, než - 18°C v mrazáku?

Zmrazení potraviny chrání, ale taky ničí.

Určitě jste si všimli, že u některých potravin je zmrazení tak trochu na úkor jejich chuti, až se vám později rozmrazené a uvařené dostanou na stůl. Je to mimo jiné proto, že mikroskopické kapičky vody, které v sobě čerstvé potraviny obsahují v živočišné nebo rostlinné tkáni, zmrznou na led a tak trochu potravinu potrhají, samozřejmě v mikroskopickém měřítku.

Speciální box, který pečlivě udržuje teplotu na nule nebo těsně kolem ní, zmrznutí za vzniku krystalků vody neumožňuje. Čerstvé maso nebo zelenina v něm vydrží o pár dní déle ve stavu, v jakém jste je přinesli z obchodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat