Jak funguje napěňovač mléka?

Ohřáté napěněné mléko je nedílnou součástí kapučína, latte... a u toho asi obyčejný kávový ignorant jako já končí. Ve skutečnosti je ale nápojů, do kterých se napěněné mléko přidává, nebo které se s mlékem míchají zastudena a pak se teprve ohřejí a napění, mnohem více.

Mléko v konvičce si zpravidla buď ohřejeme zvlášť a našleháme ruční vibrující metličkou na baterky, kterou koupíte za pár korun, nebo sofistikovaněji využijete přehřátou páru v trysce kávovaru. A představte si, někomu jsou tyhle možnosti málo. Asi spolu s tím, jak roste pravidelnost a množství připravovaných nápojů, taky klesá ochota se o všechno starat ručně a osobně.

Jak funguje napěňovač?

Není na tom nic zásadního. Je to spotřebič s vlastním ohřevem, který ovšem musí být dostatečně šetrný a rozložený do plochy, protože známe mléko a jak snadno a ochotně se připálí. Kromě toho musí napěňovač rychle mlékem míchat, až tak, že do něj zapracuje bublinky vzduchu. Takže je to takový jakoby zmenšený mixér s vlastním ohřevem.

Nejlépe asi podívat se na video:

 

Správně, do mléka se dá přidat kakao, čokoláda, ale třeba i ovocná šťáva a různé druhy koření.

Můj soukromý tip je potom našlehané bombardino:

Připravte si:

  • Velký panák vaječného likéru
  • Malý panák whisky (stačí nějaká levnější blendová)
  • Malý panák plnotučného mléka
  • Neslazenou šlehačku ve spreji (tu z pravé smetany, ne tu z rostlinného tuku, přečtěte si složení)
  • Granko
Normálně to dělám tak, že všechny tekutiny smíchám ve skleněném hrníčku na větší espresso (lungo) a pak to propařím tryskou až do momentu, kdy se objem tekutin v hrníčku zvýší o polovinu a kvílivý zvuk páry u dna hrnku dosáhne hlubokých tónů. Pak nahoru udělám čepici ze šlehačky a přidám asi půl čajové lžičky granka nahoru. Jenže.

Někdy se to tak úplně nepovede a bombardino není dobře napěněné. Někdy z trysky kromě páry jde i trocha vody a to nechcete. Takže jsem zkusil napěňovač, recept zvýšil na dvojnásobek (pro mě a pro manželku) a všechno dal pěnit a zahřívat. Vůně alkoholu je díky agresivnějšímu míchání všude okolo, ale jinak je to v pohodě.






Žádné komentáře:

Okomentovat