Ohřáté napěněné mléko je nedílnou součástí kapučína, latte... a u toho asi obyčejný kávový ignorant jako já končí. Ve skutečnosti je ale nápojů, do kterých se napěněné mléko přidává, nebo které se s mlékem míchají zastudena a pak se teprve ohřejí a napění, mnohem více.
Mléko v konvičce si zpravidla buď ohřejeme zvlášť a našleháme ruční vibrující metličkou na baterky, kterou koupíte za pár korun, nebo sofistikovaněji využijete přehřátou páru v trysce kávovaru. A představte si, někomu jsou tyhle možnosti málo. Asi spolu s tím, jak roste pravidelnost a množství připravovaných nápojů, taky klesá ochota se o všechno starat ručně a osobně.
Jak funguje napěňovač?
Není na tom nic zásadního. Je to spotřebič s vlastním ohřevem, který ovšem musí být dostatečně šetrný a rozložený do plochy, protože známe mléko a jak snadno a ochotně se připálí. Kromě toho musí napěňovač rychle mlékem míchat, až tak, že do něj zapracuje bublinky vzduchu. Takže je to takový jakoby zmenšený mixér s vlastním ohřevem.
Nejlépe asi podívat se na video:
Můj soukromý tip je potom našlehané bombardino:
Připravte si:
- Velký panák vaječného likéru
- Malý panák whisky (stačí nějaká levnější blendová)
- Malý panák plnotučného mléka
- Neslazenou šlehačku ve spreji (tu z pravé smetany, ne tu z rostlinného tuku, přečtěte si složení)
- Granko
Žádné komentáře:
Okomentovat