Co je to french press?

Káva se pije po celém světě a v rozporu s tím, co říkají někteří kávoví fanatici, neexistuje jeden jediný správný způsob, jak si ji uvařit. Pokud nedáte dopustit na poctivého českého turka, je to vaše věc. Jestli si děláte instant půl napůl s plnotučným mlékem, nebudeme vám nic vyčítat. Smyslem tohoto článku je představit metodu přípravy kávy french pressem se svými výhodami a zásadami, opět jen jako inspiraci, ne jako jedenácté přikázání.

Co to je a jak funguje

French press využívá k přípravě kávy vroucí vodu a zalití mleté kávy stejně, jako když se dělá náš domácí turek. Rozdílem je potom píst s velmi jemným sítkem, kterým se sedlina stlačí ke dnu a vy tak pijete čistou kávu bez otravných zrníček. Správně by se sedlina měla stlačit v okamžiku, kdy chceme ukončit luhování, a káva by se měla přelévat do šálků, aby se její chuť dál nezhoršovala.

French pressu se také říká press pot, piston nebo kafetiéra.


Lepší french pressy mohou být například ve skleněné konvičce s dvojitou stěnou, jako dělá německý výrobce Zwilling J. A. Henckels


Původ french pressu je trochu nejasný

Konvičku na french press si nechal v roce 1929 patentovat Ital Attilio Calimani. Tradují se ale zkazky, že s principem přišli francouzi víc, než sto let před tím, ale neměli úspěch se správnou konstrukcí a tak se ve větší míře jejich vynález neujal. Technologii si tedy přivlastnili ve dvacátém století Italové, alespoň název ale zůstal.


Zwilling vyrábí v řadě Sorrento spoustu dalších hrníčků, misek a skleniček se dvojitou stěnou. Nejen káva tak může zůstat horká bez rizika spálení prstů, ale třeba i smoothie může zůstat déle studené.


Jak french press funguje krok za krokem

  1. Konvička by před použitím měla být suchá a čistá, hlavně její sítko. Asi není nutné si ji předehřívat horkou vodou, ale někdo to tak dělá. Nezapomeňte, že i po tom předehřátí je potřeba ji usušit.
  2. Na 150 ml vody se dává zhruba 8 gramů kávy. Zase - není potřeba to pokaždé vážit, každý piják kávy má svoji míru v oku, nebo používá odměrku.
  3. Teplota vody by měla být 95 °C. Kdo je zvyklý si turka zalévat vodou, která ještě bublá varem, má pro to své chuťové důvody, ale znalci říkají, že pak výsledná chuť trpí, takže záleží na vás.
  4. Kávu zaléváme v konvičce pomalu (klidně i deset sekund tenkým proudem), aby se všechna rovnoměrně namočila a nezůstala uvězněná suchá v bublinách
  5. Po první minutě kávu ve vodě zamíchejte, aby nezůstala zachycená v pěně, ale klesla ke dnu.
  6. Po druhé minutě nasaďte na konvičku píst se sítkem a pomalu ji stlačte nadoraz dolů. Dbejte na to, aby sítko přiléhalo k obvodu konvičky a kávová zrnka se tak nedostala nad něj.
  7. Nalévejte do šálků. Delším kontaktem se sedlinou získá káva nežádoucí příchuti

Žádné komentáře:

Okomentovat