Ruční šlehač nebo kuchyňský robot? Co je lepší mít doma?

Pokud jste zapálení do pečení a několikrát týdně provoníte kuchyň nebo celý byt chlebem, buchtami nebo nějakým úžasným zákuskem, určitě jste minimálně jednou stáli před otázkou, jestli si pořídit kuchyňský robot, nebo se spíš spokojit s ručním šlehačem. Že vás to rozhodnutí teprve čeká? Mezi robotem a šlehačem existují rozdíly v tom, jak se používá a jak funguje, ale jinak udělají tu stejnou práci. Takže jaký je mezi nimi doopravdy rozdíl?

Ruční šlehač

Malý a lehký spotřebič, který snadno schováte a snadno ho udržíte v jedné ruce, takže s ním můžete pracovat přímo na plotně nebo kdekoliv na lince nebo na stole, v jakékoli nádobě, kde bude potřeba. Většinou je jednodušší na ovládání, snáz se čistí a samozřejmě je výrazně levnější. Na druhé straně od něj samozřejmě nemůžete odejít a nechat ho pracovat bez dozoru. A samozřejmě s ním někdy může práce trvat déle.



Pozor na rozdíl v českém a anglickém pojmenování - anglické Hand Mixer by odpovídalo českému "ruční mixér", ale toto označení si spojujeme spíš s tyčovými mixéry, které většinou nenabízí tolik funkcí, jako ruční šlehače.

Kuchyňský robot

S robotem máte k dispozici vyšší výkon a také rychlost, což se hodí, pokud pečete často a ve větších dávkách. Robot nevyžaduje obsluhu při práci, takže v ušetřeném čase uděláte víc. Kuchyňský robot je také vybaven výměnnými nástroji na šlehání krémů nebo na výrobu sněhu a šlehačky. Za větší a výkonnější přístroj ovšem zaplatíte, a to nejen penězi, ale i místem na lince. Roboty bývají také těžké na pravidelnou manipulaci.



Bude vám ruční šlehač stačit na recepty, kde je vysloveně uvedený kuchyňský robot? Odpověď je ano - u spousty receptů stačit bude. Většinu cukrářských receptů, stejně jako polevy a šlehačku, zvládnete připravit ručním šlehačem. Problém může nastat u kynutých těst, která při hnětení kladou větší odpor.

I když i některé ruční šlehače obsahují v základním balení hnětací háky, těžké kynuté těsto je opravdu lepší přenechat silnějšímu a výkonnějšímu robotu.

Takže co si vybrat do kuchyně? V ideálním případě se vyplatí mít oboje a volit si nástroj podle toho, na jakou práci se chystáte. Ideální stav ale nenastane vždy a pro každého a proto je potřeba vědět, že ruční šlehač zvládne téměř všechnu práci jako kuchyňský robot a do menších prostor v kuchyni nebo napjatějšího domácího rozpočtu může stačit, pokud jste ochotní zapojit vlastní ruce.



Žádné komentáře:

Okomentovat