Co je to flavorizér? K čemu slouží?

Někdy se stane, že spolu se zahraničními výrobky dorazí i specifické názvy funkcí a dílů, které se na začátku nikdo neobtěžuje pořádně přeložit. Distribuce názvy převezme nebo přepíše po svém a zákazník jen vrtí hlavou, když se jedna věc jmenuje různě, píše různě a nadto nikdo neví, jak by měla fungovat. Dneska se podíváme, co je to třeba flavorizér.

Když hodíte kus masa na rozpálený gril, po čase z něj začne kapat omastek. U grilů na dřevěné uhlí kapky mastnoty hoří mezi uhlíky a produkují nepěknou směsku jedovatých látek. To ale víme a v zásadě ignorujeme, protože grilované maso k létu patří a basta. U plynových grilů ale omastek kapal na hořáky a hrozil, že je zacpe.

První generace plynových grilů tak zaplácla dvě mouchy jednou ranou, když vyřešila nerovnoměrnou distribuci tepla z hořáků a stékající omastek kovovým tácem, na kterém byly nasypané lávové kameny. Lávový štěrk se nahřál od hořáků a pomohl rozptýlit teplo do celého prostoru grilovací komory, a nadto se na něm zachytila a mastnota, která se postupně odpařila nebo zuhelnatěla bez hoření a jedovatých zplodin. Bohužel se póry lávových kamenů časem zanesly mastnotou a bylo potřeba je vyměnit.

Pak někoho napadlo, že místo tácu s lávovým štěrkem použije zvlněný plech nebo stříšky se žlábky. Plech bude odrážet teplo do všech stran a nadto zachytí mastnotu a ochrání hořáky. Kapky šťávy dopadající na rozpálený plech se odpařují a plní grilovací komoru aromatickou párou, což zpětně zlepšuje chuť masa bez nepříjemné dávky karcinogenů.



Nerezová střecha, pod kterou prosvítá modře hořící plyn nad hořáky. Kapky šťávy a mastnoty tak nehrozí ucpáním otvorů na hořáku a nepálí se, jen odpařují.

Plechový flavorizér může být vyroben z nerezové oceli (to je lepší, ale taky dražší), nebo bývá z oceli lakované a tam po čase nastoupí rezavá zhouba. U některých výrobců najdete pro to stejné termíny aromatizér, aromatyzer a nebo prostě kryt hořáků.

Žádné komentáře:

Okomentovat