Co je to oběžnicový, nebo taky planetární pohyb u kuchyňských robotů

Když se rozmýšlíte nad koupí kuchyňského robota a probíráte se výčtem jeho funkcí, můžete narazit na zmínku, že míchací nástroje v míse provádějí oběžnicový, nebo taky planetární pohyb. Vlastně se to uvádí jako jedna z hlavních výhod. Co to je a k čemu je to dobré?

Kuchyňský robot toho umí hodně. Podle toho, jaké na něj připojíte zařízení, zvládne vyrobit domácí ravioli, vymačkat šťávu ze směsi ovoce a zeleniny, nebo třeba vyrobit zmrzlinu. Hlavní a jedinou opravdu nenahraditelnou funkcí každého kuchyňského robota je ale šlehání svisle postavenou metlou / hákem / šlehačem v pracovní míse. Takto vypracujete kynuté těsto, našleháte krém, sníh z bílků nebo šlehačku, nebo uděláte bramborovou kaši.

Schematický obrázek kuchyňského robota Smeg znázorňuje šedou šipkou směr otáčení drátěné metličky, černou šipkou kružnici, kterou osa metličky opisuje v hlavě přístroje. Vidět je tvarová podobnost nádoby a metly kvůli dokonalejšímu vykrytí prostoru.


Ne všechny kuchyňské roboty jsou v této základní práci stejně dobré, jak jinak. Na trhu najdete levné, drahé i předražené. Úspěch v míchání, šlehání a hnětení je daný kombinací výkonu, otáček, vhodným tvarem pracovního nástroje a pracovní nádoby... a teď to hlavní - jak dokonale pracovní nástroj vykryje celý objem pracovní nádoby, aniž by uprostřed práce člověk musel stěrkou zapracovat materiál přilepený na stěny.

Planetární pohyb je když...

Už v prvopočátcích výroby kuchyňských robotů v americké firmě KitchenAid přišli na to, že když bude hnětací hák rotovat na jednom místě, moc práce v míse s těstem neudělá. Na svět tak přišel nápad, kdy rotující hák díky soustavě ozubených kol poběží také po kruhu opisujícím obvod pracovní nádoby.

Voila? Ať už hnětací hák kuchyňského robota nahradíte za drátěnou metlu nebo šlehač na litá těsta, výsledek bude vždycky podobný, robot bez další asistence zpracuje těsto, bílek nebo třeba smetanu v celém objemu mísy bez větších zbytků po stranách.

Když si místo kuchyňského robota na výrobu šlehačky vezmete ruční šlehač, taky v míse roztočenými metličkami opisujete kroužky, že ano?

A když chcete sníh z jednoho bílku, nebo jen trochu šlehačky?

Určitě jste si všimli, že pracovní nádoba dodávaná ke každému kuchyňskému robotu velmi přesně kopíruje tvar metliček a šlehačů, aby při pohybu jen těsně míjely její povrch. Úplně dotýkat se ale nemůže, to by dělalo velký hluk a výrazně zkrátilo životnost všech komponent.


Vymoženost americké značky KitchenAid - plochý šlehač s měkkou stěrkou, který při práci setře stěny pracovní nádoby tak, že nezbude žádný nezpracovaný materiál.

Řešením pro opravdu malé dávky ve velkém kuchyňském robotu jsou proto metličky nebo šlehače s měkkou stěrkou na okraji, které se dna a stěn nádoby dotýkat mohou, aniž by došlo k poškození.

Žádné komentáře:

Okomentovat