Co je to citrusovač?

Sníst denně na snídani jeden pomeranč se nám asi všem nepovede. Přitom by se nám ale dávka vitamínů hodila a spoléhat se při tom na šťávu zakoupenou v supermarketu není zrovna super. Naštěstí existují různé odšťavňovače, nebo pokud bychom se omezili na pomeranče, grepy a citróny, máme možnost využít takzvaný citrusovač.



Co je na něm tak objevné? Proti skleněné šišce s vroubky, na kterém naše babičky mačkaly pomeranče, vlastně nic. Teda skoro nic. Až na to, že nebudete muset mačkat citrusy rukama, kroužit s nimi vší silou a to vše se špetkou rizika, že chutná šťáva skončí na podlaze.


Přístroj, který kroucení zápěstím a chytání vymačkané šťávy udělá za Vás - zdroj: citrusovač Smeg na Homeware.cz


Moderní citrusovač ve vaší kuchyni

Kužílek s vroubky se od historických časů našich babiček nezměnil zdaleka tolik, jako naše vůle dělat doma ještě něco rukama. Elektřinou poháněný lis na citrusové plody, nebo také citrusovač, otáčí vroubkovanou šiškou, zatímco my jen držíme polovinu překrojeného citrusového plodu.

Výhodou je, že šťáva stéká do hubice a odtud do postavených sklenic, přičemž je možné kdykoliv proud zastavit, i kdyby v přístroji ještě byla nějaká další šťáva.


A takhle vypadá citrusovač od designérů Bugatti (ano, to je ta firma, co vyrábí super rychlá auta) Zdroj: Homeware.cz




A je vymačkaná šťáva dobrá pro lidské zdraví?

Samozřejmě že je, protože obsahuje cenné vitamíny, a ovocný cukr se tělu dobře zpracovává na energii - dokonce ani neškodí cukrovkářům. Jde o něco jiného.

Jakákoliv vymačkaná šťáva není náhradou pestré a vyvážené stravy. Obsahuje vitamíny, dokonce i částečně vlákninu, ale ne tolik, jako celý pomeranč. Čerstvý džus by neměl nahrazovat snídani, ani jiné pokrmy během dne.

Na druhé straně - zapít nezdravé jídlo zdravou šťávou vám hříchy neodčiní a tělo nenapraví. Pokud jste milovníky bůčku a bílého pečiva, nečekejte, že pitná kůra způsobí nějaký zázrak - spíš naopak. Jsou to kalorie navíc, které nezaplní břicho.

Všeho s mírou!


Žádné komentáře:

Okomentovat