Jak funguje odšťavňovač?

Ovocná (a zeleninová) dužina obsahuje celou řadu prospěšných látek, od vitaminů počínaje, stopovými prvky konče. Když si člověk spočítá, kolik ovoce a zeleniny by měl denně sníst, vyjde mu hned na druhém řádku, že by měl mít čtyři žaludky. Naštěstí se dá užitečná šťáva vymačkat a vypít a dokonce může i skvěle chutnat.


Odšťavňovač tak při troše fantazie nahrazuje vlastně nahrazuje zuby. Rozmačká ovoce a zeleninu (dokonce i listovou) tak, že vypustí šťávu. Ta se dá sbírat do sklenice a vypít. V zásadě nic nového pod sluncem, dostat šťávu z ovoce umí člověk od nepaměti - třeba při výrobě vína.

V moderní době si ale klademe vyšší cíle - dostat do jedné sklenice koktejl vitamínů a minerálů z několika druhů ovoce najednou, nebo dokonce v kombinaci se zeleninou.

Dva druhy odšťavňovačů

Jedno mají všechny odšťavňovače světa společné - aplikují tlak na ovocnou dužinu a snaží se z ní dostat tolik šťávy, kolik je jen možné. Tím ale podobnost končí.

Takzvané odstředivé odšťavňovače fungují tak, že strouhají plody na rotujícím struhadle a vzniklou drť odstřeďují. Stěny rotujícího nerezového bubnu tvoří jemné sítko, odstředivá síla na něj šťavnatou drť přitiskne a čistá šťáva proudí do sklenice.



Alternativou k rychlým odstředivým se staly pomalé šnekové odšťavňovače. Místo odstředivé síly uplatňují tlak pomalu se otáčejícího závitu, který tlačí nakrájené ovoce a zeleninu proti sítku zhruba na způsob mlýnku na maso.



Který typ je lepší?

Odstředivý odšťavňovač funguje rychle. Používá vysoké otáčky, takže v něm salátová okurka zmizí, jako když ji hodíte do pece. Kvůli velké rychlosti ale také trochu dělá rámus. Ne takový, aby vás vyhnal z místnosti, ale dost na to, abyste si zdravý doušek odpustili ve čtyři ráno po návratu z party.

Šnekový odšťavňovač založil svůj úspěch na propagaci představy, že se v tom rychlém ztrácejí vitamíny (vyšší teplota, rychlé stlačení dužiny, větší provzdušnění šťávy). Místo několika sekund vám práce s ním zabere několik minut a díky tomu je i tišší.



Náš tip: šnekové odšťavňovače SMEG. Vysoká kvalita zpracování, designová lahůdka.

Pokročilý výzkum ukazuje, že šťáva vymačkaná oběma způsoby je určená k okamžité spotřebě, protože časem ztrácí obsah důležitých živin. A to stejně rychle v obou případech. Namáhání buněčných stěn, vliv teploty a míchání se vzduchem je sice u odstředivých výraznější, ale trvá jen velice krátce. Šnekový odšťavňovač žvýká dužinu šetrně, ale dlouho.

Jak si tedy vybrat?

Na prvním místě asi podle značky a cenové hladiny. Nechcete přístroj, který bude vydávat plastové skřípání a hrozit, že se rozpadne na kusy. Jakmile se ocitnete v nějaké rozumné cenové hladině, nechal bych váš výběr čistě na tom, jestli se šťávou spěcháte, nebo vám nevadí si u přístroje postát několik minut, než bude šťáva hotová.

Žádné komentáře:

Okomentovat