Co je to ruční šlehač?

Mezi drobnými kuchyňskými spotřebiči najdete specialisty i univerzály. Zařízení, která bravurně zvládají menší rozsah prací, nebo naopak taková, která zvládnou širokou paletu služeb obstojně. Ruční šlehač patří spíš do této druhé skupiny.


Jedno zlaté pravidlo platí pro všechny kuchyňské pomocníky a přirozeně nejen pro ně. Specializované přístroje práci odvedou lépe, ale nebývají úsporné na prostor a člověk si často připlatí. Univerzální spotřebiče nikdy neuvidíte v rukou kuchařských celebrit, ale zpravidla vám bude jeden stačit na obsluhu celé kuchyně a ještě ho s výhodou snadno schováte do police.


Ruční šlehač značky KitchenAid, limitovaná série ke stému výročí značky. Fotografie: homeware.cz

Jak ruční šlehač vypadá?

Jeho tělo vzdáleně připomíná žehličku na prádlo a drží se dost podobně v jedné ruce. Dolní a často i jedna z bočních stran jsou vybaveny vývody hřídelí pro připojení nástrojů, jako jsou hlavně šlehací metly (odtud název ruční šlehač), ale také hnětací háky na kynutá těsta, tyč ponorného mixéru nebo kuchyňský sekáček. Některé typy jsou vybaveny poctivou tyčí mixéru, kterou zpracujete bez problému omáčky a polévky, některé nabízejí pouze tyč na přípravu smoothies a různých drinků, která je slabší a tak si s ní moc legrace neužijete.

Jaké má ruční šlehač výhody?

Dobře vybraný model snadno nahradí několik samostatně fungujících spotřebičů. Kuchyňský robot na šlehání krémů a hnětení těsta, tyčový mixér při homogenizaci polévek a omáček a sekáček při přípravě pomazánek nebo pesta. Žertem zmíněnou žehličku ruční šlehač nepřesahuje ani svojí velikostí, takže ho po práci a nezbytném čištění většinou pohodlně schováte do skříňky nebo zásuvky v kuchyňské lince.

Samozřejmě je to tak, že kuchyňský robot najednou uhněte mnohem víc těsta a našlehá mnohonásobně víc šlehačky. Tyčový mixér je menší, lehčí a dražší typy dávají větší výkon a nabízejí celou pracovní tyč z nerezové oceli. Samostatně stojící sekáček může mít rovněž větší kapacitu i výkon. Pokud ale nejste profesionálním pekařem, cukrářem nebo kuchařem, můžete zjistit, že vám ruční šlehač bude bohatě stačit.

Žádné komentáře:

Okomentovat