Jak ušetřit v kuchyňském provozu, když máte FVE?

Fotovoltaická elektrárna (FVE) pomáhá k větší energetické soběstačnosti, ušetří na nákladech na svícení a třeba i na vytápění a všeobecně nabízí snížení naší uhlíkové stopy, což je skvělé. Jenže vyrobí nejvíc energie přes poledne, kdy většinou nejsme doma. Dá se s tím v domácnosti nějak pracovat? Dá a my vám poradíme, jak.


Že solární panely nejvíc energie vyrobí v době, kdy nejvíc svítí sluníčko, není žádné tajemství. Hodně lidí si ale neuvědomuje, že je to zároveň doba, kdy ve všední den nemá domácnost žádnou velkou spotřebu. Samozřejmě pokud pořídíme takzvanou hybridní solární elektrárnu, která ukládá přebytky vyrobené energie do baterií, energii vyrobenou v poledne neposíláme zpátky do sítě, ale schováváme na večer. Zároveň dokáže přepnout na napájení ze sítě v momentě, kdy baterie dojdou. Přesto se nabízí ještě ekonomičtější řešení.

ilustrační fotografie: piqsels.com


Některé spotřebiče dnes můžeme s výhodou nastavit tak, že pojedou na levně vyrobenou elektřinu v poledne. Pojďme si uvést pár příkladů.

Pomalý hrnec

Tento geniální kuchyňský vynález nabízí automatickou přípravu pokrmů, zejména pak dlouhým pečením na nízké teplotě. To ale není podmínkou. Hlavní je, že se jeho zapnutí a vypnutí dá načasovat na libovolnou denní dobu a že při vaření nebo pečení nevyžaduje žádnou kontrolu nebo lidskou obsluhu. Po dokončení programu může pomalý hrnec pokrmy udržovat ještě několik hodin na správné teplotě, takže můžete jíst třeba hned po návratu ze zaměstnání. Výhodou je, že jste vařili na elektřině vyrobené přes poledne.

Lednička

K té není co říci, protože chladí s přestávkami celý den a přirozeně si tak bere elektřinu i v době výrobní špičky, i večer, kdy čerpáme z baterií.

Myčka nádobí

Myčku lze ovšem načasovat a spustit přes den, když jsme v práci. Zase máme výhodu, že pojede na elektřinu, která by jinak mířila do baterií nebo se ztrácela v síti. Zejména typy, které nabízejí program sušení, budeme kvůli nízké ceně elektřiny rádi pouštět přes poledne.

Pračka

Tak tady je to celkem bez debat. Moderní pračku lze načasovat stejně, jako další moderní spotřebiče, a může tak prát v době, kdy fotovoltaická elektrárna vyrobí nejvíce elektřiny. Pokud je to navíc pračka s integrovanou sušičkou, o důvod víc ji nechat pracovat přes den a večer mít prádlo čisté, suché a voňavé.

Klimatizace

Nechvalně proslulý žrout elektřiny přes den pokaždé odpočívá, protože proč by chladil prázdný dům? Možná právě proto, abychom v bytě po návratu z práce neměli jako v sauně a aby se zužitkovaly přebytky elektřiny v době nejvyšší produkce.

Tepelné čerpadlo

Tepelným čerpadlem můžeme nejen v zimě topit, ale i v létě chladit. Tato velice úsporná technologie zrovna patří k těm, které si pro svoji hospodárnost pořizují i majitelé fotovoltaiky. Pracuje na podobném principu, jako lednička, a za málo elektřiny se odvděčí přívětivou teplotou v interiéru.

Kolik vyrobím a kolik ušetřím?

Tato pochopitelná a opodstatněná otázka nemá žádnou obecnou a jednoduchou odpověď. Před pořízením fotovoltaické elektrárny se doporučuje sejít se s techniky, kteří projektují výkon na míru vaší spotřeby, zvyklostem a také možnostem pro umístění fotovoltaických panelů. Postavit FVE s dobrou návratností je otázkou řady výpočtů opravdu se doporučuje nespoléhat na vlastní šikovné ruce a pomoc kamarádů.

Žádné komentáře:

Okomentovat