Jaké jsou výhody měděného nádobí?

Měděné nádobí je často nejdražší variantou v celém obchodě. Je měď na nádobí tak skvělá? A není vlastně jedovatá, když se ve svých sloučeninách používá jako dezinfekce? Jaké jsou výhody měděného nádobí a na co je potřeba se duševně připravit, když si ho pořizujeme, si řekneme teď.


Měď je po zlatě asi druhý nejhezčí kov na Zemi. Není sice ani tak vzácná, ani tak ušlechtilá jako zlato, ale proti všem ostatním běžně dostupným kovům ji zdobí neskutečně dekorativní červená barva. V historii se mědí zdobilo stejně často jako zlatem a dodnes se přidává do slitiny se zlatem při výrobě "červeného zlata", ceněné šperkařské varianty.

Měděné nádobí vyniká krásnou barvou a často bude tím nejkrásnějším kouskem ve vaší kuchyni. Připravit se ovšem musíte na pečlivější a časově náročnější údržbu. Zdroj: Homeware.cz

Měděné nádobí je především krásné

Krásnou načervenalou "měděnou" barvu zná snad každý a stejně tak každý musí připustit, že je mimořádně pěkná. Nádobí z mědi nikdo neschovává do polic a zásuvek, ale nechává ho všem na očích, aby bylo vidět. Hrnce, rendlíky a pánve z mědi pověšené nad pracovní plochou jsou ozdobou každé kuchyně, jedno jestli historické, rustikální nebo moderní.

Měd je úžasně vodivá pro teplo

Kromě nenapodobitelného vzhledu disponuje měděné nádobí ještě jednou naprosto zásadní výhodou - ze všech materiálů běžně používaných v kuchyni je měď nejlepším vodičem tepla. Rychlost, s jakou nádobí zareaguje na změnu teploty sporáku, je přitom pro vaření zásadní. Měděné nádobí se ze všech typů nejrychleji rozehřeje na provozní teplotu a nejlépe reaguje na přidávání nebo tlumení teploty plotny nebo hořáku.

Měděné nádobí a indukční vařiče

Měděné nádobí samo o sobě na indukci nefunguje. Proto je důležité si pozorně přečíst, jestli nádobí, které se chystáte koupit, je nebo není určeno na indukci. Je k tomu potřeba buď sendvičové dno, nebo celá sendvičová stavba dna a stěn, kdy se jako jedna z vrstev používá feromagnetická ocel. 

Kontakt potravin s mědí?

Vnitřní povrch měděného nádobí se vyrábí z nerezové oceli, cínu, nebo je opatřen nějakým typem nepřilnavé povrchové úpravy. To je dobře jak z hlediska údržby měděných povrchů, tak i kvůli přirozené obavě z možného stopového množství mědi v potravě. Potraviny se tak do kontaktu s mědí nedostávají.

Slabina mědi - náročná údržba

Slabým místem měděného nádobí a hlavním důvodem, proč ho nepoužívají všichni na světě je cena v kombinaci s náročnější údržbou. Měď ráda oxiduje a barví se do zelena, což vypadá skvěle na střeše kostela, ale na boční stěně hrnce za několik tisíc to nechcete. Měděné nádobí je nutné čistit speciálními přípravky a zejména pak dbát na to, aby se sklízelo suché. Nesmí se mýt v myčce, která by na povrchu vyrobila nevratné barevné změny.

Žádné komentáře:

Okomentovat