Spolu s tím, jak protiepidemická opatření mění naše dlouhodobé zvyklosti, přišla nová móda ve vakuování potravin. Že se nejedná o výstřelek, ale docela dobrý nápad, si řekneme v tomto článku, spolu s odpovědí na základní otázku - co to je a jak to funguje.
Proč se potraviny kazí?
Čerstvé potraviny podléhají zkáze z důvodu kombinace fyzikálních, chemických a biologických procesů. V závislosti na vlhkosti vzduchu potraviny přijímají nebo ztrácí vlhkost, ztrácí čerstvý vzhled i chuť. Kromě toho v nich pracují enzymy, které běžně zodpovídají za jejich zrání - to se týká zeleniny, ovoce, ale i masa nebo sýrů a kromě toho i okolní vzduch kolem nás přirozeně obsahuje bakterie a spory plísní, kterými příroda "zpracovává" neživé tkáně a bohužel i naše potraviny.
Nejjednodušší a asi taky nejstarší metodou uchování potravin je nízká teplota. Enzymy přirozeně obsažené v potravinách i patogeny rozptýlené ve vzduchu jsou na chlad citlivé a jejich práce se téměř zastaví. Jenže ne úplně a tak stále vyhazujeme určitý díl potravin, který se nám přes všechnu snahu v lednici zkazil.
Jak funguje vakuování potravin?
Potraviny lze uzavřít do fólie, do sáčku a nebo do dózy a vyčerpat z nich vzduch. Pro množení bakterií je to další špatná zpráva, nehledě na to, že se k čerstvým potravinám do hermetického obalu ani nedostanou. Výrazně se omezí osychání nebo také vlhnutí, na které chlad v lednici nemá nijak pozitivní vliv, a tím se trvanlivost čerstvých potravin prodlouží na maximum.
V průmyslovém měřítku se využívají pultové vakuovačky, doma máme zpravidla k dispozici sadu opakovaně využitelných sáčků a dóz s ventilem, přes který odsáváme vzduch ruční dobíjecí pumpou.
Jak domácí vakuování potravin chrání přírodu?
Výroba potravin má svoje náklady nejen v lidské práci, ale i ve spotřebovaných surovinách a energii. Vyhazování potravin v průměrné domácnosti nemusí vypadat jako zásadní problém, ale v měřítku celého státu nebo třeba EU jsou to už kolosální čísla. Prodloužení trvanlivosti bez přidávání chemie znamená menší riziko likvidace prošlých potravin a tím i šetrnější přístup k původním zdrojům.
Nakupovat třeba maso, pečivo nebo zeleninu ve velkém, doma zpracovat a uložit do lednice nebo do mrazáku je navíc vizitkou dobrého hospodáře. Méně cest po nákupech je také méně pohonných hmot a méně ztraceného času.
Je ve vakuové dóze skutečně vakuum?
Vakuum, jaké panuje někde ve vesmíru samozřejmě při domácím vakuování potravin nedosáhneme a není to ani účelem. Významné snížení tlaku vzduchu má význam i bez toho a akumulátorová vakuovací pumpa perfektně stačí.
Žádné komentáře:
Okomentovat