Co je to vakuování potravin?

Spolu s tím, jak protiepidemická opatření mění naše dlouhodobé zvyklosti, přišla nová móda ve vakuování potravin. Že se nejedná o výstřelek, ale docela dobrý nápad, si řekneme v tomto článku, spolu s odpovědí na základní otázku - co to je a jak to funguje.

Proč se potraviny kazí?

Čerstvé potraviny podléhají zkáze z důvodu kombinace fyzikálních, chemických a biologických procesů. V závislosti na vlhkosti vzduchu potraviny přijímají nebo ztrácí vlhkost, ztrácí čerstvý vzhled i chuť. Kromě toho v nich pracují enzymy, které běžně zodpovídají za jejich zrání - to se týká zeleniny, ovoce, ale i masa nebo sýrů a kromě toho i okolní vzduch kolem nás přirozeně obsahuje bakterie a spory plísní, kterými příroda "zpracovává" neživé tkáně a bohužel i naše potraviny.

Nejjednodušší a asi taky nejstarší metodou uchování potravin je nízká teplota. Enzymy přirozeně obsažené v potravinách i patogeny rozptýlené ve vzduchu jsou na chlad citlivé a jejich práce se téměř zastaví. Jenže ne úplně a tak stále vyhazujeme určitý díl potravin, který se nám přes všechnu snahu v lednici zkazil.

sada pro domácí vakuování potravin
Sada pro domácí vakuování potravin Zwilling Fresh & Save


Jak funguje vakuování potravin?

Potraviny lze uzavřít do fólie, do sáčku a nebo do dózy a vyčerpat z nich vzduch. Pro množení bakterií je to další špatná zpráva, nehledě na to, že se k čerstvým potravinám do hermetického obalu ani nedostanou. Výrazně se omezí osychání nebo také vlhnutí, na které chlad v lednici nemá nijak pozitivní vliv, a tím se trvanlivost čerstvých potravin prodlouží na maximum.

vakuovací sáček

Opakovaně použitelný vakuovací sáček s ventilem Zwilling Fresh & Save


V průmyslovém měřítku se využívají pultové vakuovačky, doma máme zpravidla k dispozici sadu opakovaně využitelných sáčků a dóz s ventilem, přes který odsáváme vzduch ruční dobíjecí pumpou.

Jak domácí vakuování potravin chrání přírodu?

Výroba potravin má svoje náklady nejen v lidské práci, ale i ve spotřebovaných surovinách a energii. Vyhazování potravin v průměrné domácnosti nemusí vypadat jako zásadní problém, ale v měřítku celého státu nebo třeba EU jsou to už kolosální čísla. Prodloužení trvanlivosti bez přidávání chemie znamená menší riziko likvidace prošlých potravin a tím i šetrnější přístup k původním zdrojům.

Nakupovat třeba maso, pečivo nebo zeleninu ve velkém, doma zpracovat a uložit do lednice nebo do mrazáku je navíc vizitkou dobrého hospodáře. Méně cest po nákupech je také méně pohonných hmot a méně ztraceného času.

vakuovací dózy a pumpa

Skleněné dózy, plastová vakuová víčka a akumulátorová ruční pumpa Zwilling Fresh & Save


Je ve vakuové dóze skutečně vakuum?

Vakuum, jaké panuje někde ve vesmíru samozřejmě při domácím vakuování potravin nedosáhneme a není to ani účelem. Významné snížení tlaku vzduchu má význam i bez toho a akumulátorová vakuovací pumpa perfektně stačí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat